Prekomeren odziv, prekomerna tvorba in napačna porazdelitev so trije izrazi s katerimi lahko opišemo hiperpigmentacijo kože. Hiperpigmentacija se izraža v neenakomerni porazdelitvi barve kože, motnjah v pigmentaciji in starostnih pegah.
Specializirane celice melanociti, ki se nahajajo v vrhnjici, biološko najaktivnejši plasti kože proizvajajo melanin in ga prek povezovalnih kanalov razporejajo v normalne, epidermalne celice keratinocite. Dermatologi in znanstveniki so si enotni, da ponavljajoče se iritacije lahko zmotijo ta naravni proces delovanja kože.
Pogosti vzrok za moteno delovanje so UV-žarki, stres, način življenja, hormonska nihanja, neprimerni negovalni produkti, moteno naravno vzdrževanje vlažnosti kože in tudi proces staranja.
Tvorjenje melanina uravnava telesu lastni koencim TIROZINAZA. Kadar se ta koencim zaradi UV žarkov, stresa in drugih faktorjev in nečistoč stalno aktivira, melanociti dobivajo napačne signale in celice napačne informacije, kar privede do prekomernega odziva ali OKSIDATIVNE REAKCIJE.
Pri oksidativni reakciji gre za prekomerno tvorbo melanina, ki se v koži napačno porazdeli. Posledice se izražajo v vidnih pikicah ali večjih madežih na koži, motnjah v pigmentaciji in temnih madežih ter občutljivi in stanjšani koži na prizadetih delih. Prav tako se lahko na koži pojavijo hrapavi in izsušeni predeli , tako imenovane keratoze.
Kako lahko okrepimo obrambni sistem?
Najboljša zaščita so antioksidanti, ki:
- krepijo epidermalne matične celice;
- so podpora obrambnemu mehanizmu proti UV-žarkom;
- upočasnjujejo staranje kože zaradi vpliva UV-žarkov;
- časovno odložijo pojav gub in starostnih peg.
Epidermalne matične celice so odgovorne za obnavljanje in pomlajevanje epidermisa in zato nanje lahko gledamo kot na materinske celice epidermisa.
Epidermalne matične celice imajo pomembno vlogo pri vzdrževanju zdravih celic in njihovih sposobnosti delovanja.
Pomembni ANTIOKSIDANTI v Sofri izdelkih so:
- resveratrol (grozdni);
- astaksantin (karoten v algah);
- polifenoli oliv, bio-sojinih zrn, belega čaja itd..